Κακόβουλα λογισμικά και ιοί – Ποιά η διαφορά? | Emsisoft Cyprus – Free download Anti-malware – Anti Virus

Blog

Κακόβουλα λογισμικά και ιοί – Ποιά η διαφορά?

Κακόβουλα λογισμικά και ιοί – Ποιά η διαφορά?

Μια συνηθισμένη ερώτηση σε διάφορα forumsείναι εάν τα λογισμικά anti-malware όπως το Emsisoft Anti-Malware προστατεύει και από τους ιούς. Η σύντομη απάντηση είναι: ναι. Ο όρος “malware” isshortfor “malicioussoftware” (κακόβουλο λογισμικό). Οι ιοί των υπολογιστών είναι αναμφισβήτητα κακόβουλοι, και πέφτουν στην κατηγορία των κακόβουλων λογισμικών, όπως τα trojans, rootkitsή τα spyware.

Στο τέλος, μπορούν να συνδεθούν με τα dachshundsκαι τα σκυλιά: κάθε ιός είναι κακόβουλο λογισμικό όπως κάθε dachshundείναι επίσης ένα σκυλί. Αλλά όπως κάθε σκυλί δεν είναι dachshund, ούτε κάθε κακόβουλο λογισμικό είναι ιός και μάλλον ανήκει σε μια υποκατηγορία. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγοι νέοι ιοί αυτές τις μέρες, καθώς η πλειοψηφία των κακόβουλων ιών είναι φτιαγμένα από αλλά εικονικά παράσιτα

Anti-virus: ένας μπερδεμένος όρος του σήμερα

Δυστυχώς πολλοί παροχείς λογισμικών χρησιμοποιούν τους όρους “ιός” και “anti-malware” διφορούμενα. Μερικοί χρήστες πιστεύουν πως οι λύσεις anti-virusείναι πιο αποτελεσματικές απ’ ότι αυτές που προστατεύουν ενάντιων των κακόβουλων λογισμικών, όπου το τελευταίο είναι ένας γενικός όρος. το θέμα σήμερα είναι πιο πολύπλοκο, αφού όλα τα συνηθισμένα προγράμματα anti-virus προστατεύουν επίσης από άλλους τύπους κακόβουλων λογισμικών. Επιπλέον: ο όρος “anti-malware” χρησιμοποιείτε κάποιες φορές από λογισμικά που δεν προσφέρουν ολοκληρωτική προστασία από απειλές παρά το ότι ειδικεύονται μόνο σε ορισμένες κατηγορίες ή σε συγκεκριμένα επίμονα κακόβουλα λογισμικά.

Έτσι ώστε να διορθώσουμε το θέμα, αυτά τα προγράμματα anti-virus πρέπει να μετονομαστούν. Ο όρος μας πηγαίνει πίσω στις αρχές της ασφάλειας του ηλεκτρονικού υπολογιστή στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ήταν τότε που παρουσιάστηκαν οι πρώτοι ιοί, με τον πρώτο να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως Michelangelo το 1992. Αυτά τα “πρώτα δείγματα κακόβουλων λογισμικών δεν ήταν ανεξάρτητα προγράμματα, παρά κακόβουλοι κωδικοί σε κανονικές εφαρμογές που τα φιλοξενούσαν για να τα διαδώσου.

 

Έτσι γεννήθηκε ο όρος “ιός του υπολογιστήcomputervirus”. Όπως ένας βιολογικός ιός χρειάζεται ένα συγκεκριμένο κύτταρο για να φιλοξενηθεί που μπορεί να εισάγει το DNAτου για να επεκταθεί περαιτέρω, έτσι και ο ιός του υπολογιστή χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω. Αυτό εξηγεί γιατί ή πρώτη προστασία ονομάζεται “anti-virus”. Πολλοί πωλητές λογισμικών, δεν αλλάζουν ποτέ το όνομά τους, ούτος ώστε είναι γνωστό στους πελάτες τους. Δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο και να χάσουν την ταυτότητα της επωνυμίας τους ακόμη και αν υπάρχουν μοντέρνα εργαλεία anti-virus, όπως αναφέρθηκαν προηγούμενος. Μια ματιά στην περιγραφή και μπορείτε να δείτε τι είδους παράσιτα ιών σας προστατεύει από το πρόγραμμα ασφαλείας ανεξαρτήτως αν λέγεται anti-virusή anti-malware. Αυτό που μετρά είναι το εσωτερικό, και όχι το όνομα ή η συσκευασία.

 

Τι είδους κακόβουλων λογισμικών υπάρχουν;

Όλοι γνωρίζουν για τους ιούς και όλοι είναι οικείοι με τα Trojans, spywareή adware. Τι γίνεται όμως με τα rootkits, ransomwareκαι τις παγίδες? Εδώ είναι μια μικρή εισαγωγή των διάφορων τύπων κακόβουλων λογισμικών.

 • Virus (Ιός) – Ο ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών διαδίδεται με το να εισάγει λαθραία τον κωδικό του σε άλλο πρόγραμμα. Το όνομα του είναι μια αναλογία της βιολογικής ονομασίας. Όχι μόνο δεν μεταδίδεται πολλές φορές και μετατρέπει το λογισμικό σε μη χρήσιμο αλλά παρουσιάζει και κακόβουλη συμπεριφορά.
 • Trojanhorse/Trojan – Το Trojanhorseείναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που παρουσιάζεται ως ένα χρήσιμο πρόγραμμα. Στόχος είναι ο χρήστης να τρέξει το Trojan, και να του επιτραπεί ο πλήρης έλεγχος του υπολογιστή σας και να χρησιμοποιείτε από μόνο του. Αυτό τυπικά οδηγεί και στην εγκατάσταση επιπρόσθετων κακόβουλων λογισμικών (όπως backdroorsή keyloggers) στο σύστημα σας.
 • Worm – Tα Wormsείναι κακόβουλο λογισμικού που σκοπεύει στην εξάπλωση του όσο πιο γρήγορα γίνεται μόλις βρεθεί και επηρεάσει τον υπολογιστή σας. Αντίθετα με τους ιούς, δεν χρειάζονται ένα πρόγραμμα να τα φιλοξενεί αλλά μεταδίδονται μόνα τους μέσω συσκευών αποθήκευσης όπως τα στίκ USB, μέσα επικοινωνίας όπως e-mailή ευαισθησίες στο λειτουργικό σας σύστημα. Ο πολλαπλασιασμός τους προκαλεί μείωση στη απόδοση του υπολογιστή και του δικτύου και μπορούν επίσης να μεταδώσουν απευθείας κακόβουλη συμπεριφορά.
 • Keyloggers – Τα Keyloggersκαταγράφουν κρυφά οτιδήποτε καταγραφεί στο πληκτρολόγιο, όπου επιτρέπει στους χάκερ να πάρουν στα χέρια τους, τους κωδικούς ασφαλείας ή άλλες σημαντικές πληροφορίες όπως τα τραπεζικά στοιχεία του διαδικτύου.
 • Dialers – Τα dialersείναι κειμήλια από τον καιρό που τα modemsή τα ISDNήταν ένα είδος σύνδεσης στο διαδίκτυο. Καλούσαν με ακριβά ποσά αριθμούς, που άγγιζαν αστρονομικούς τηλεφωνικούς λογαριασμούς δημιουργώντας πολλά οικονομικά προβλήματα στα θύματα τους. They dialed expensive premium-rates numbers, racking up astronomical telephone bills and causing enormous financial damage to their victims. Τα Dialersδεν είναι εφικτά με ADSLή συνδέσεις με καλώδια, που είναι και ο λόγος που τα περισσότερα έχουν αφανιστεί τον τελευταίο καιρό.
 • Backdoor/Bot – Τοbackdoorείναι μια μερίδα με κωδικούς που συνήθως καταστείτε σε ένα πρόγραμμα από το λογισμικό του πρωτουργού για να ενεργοποιήσει την πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή σε κάποια προστατευμένη λειτουργία λογισμικού. Τα Backdoorsσυχνά μεταδίδονται από Trojansπου μόλις έχουν εκτελεστεί, έτσι ώστε ο χάκερ να έχει άμεση πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Ο επηρεασμένος υπολογιστής, γνωστός ως “bot”, γίνεται μέρος του botnet.
 • Exploit – Τα Exploitsχρησιμοποιούνται συστηματικά για να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στο πρόγραμμα του υπολογιστή σας. Χρησιμοποιώντας τα, ένας χάκερ μπορεί να πάρει είτε μέρος είτε τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή σας.
 • Spyware – Τα spywareείναι λογισμικά που κατασκοπεύουν τον υπολογιστή σας χωρίς την άδεια σας.
 • Adware – Το Adwareπροέρχεται από την λέξη “advertisement” (διαφήμιση). Επιπρόσθετα από την κανονική λειτουργία του προγράμματος, στον χρήστη παρουσιάζονται διαφημίσεις. Το Adwareαπό μόνο του δεν είναι επικίνδυνο αλλά παρουσιάζει αμέτρητες διαφημίσεις και γενικά θεωρείται ανεπιθύμητο και έτσι αντιμετωπίζεται με καλές anti-malwareλύσεις.
 • Rootkit – Το rootkitσυνήθως αποτελείται από διάφορες συνιστώσες που εγγυώνται στον πρωτουργό μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα που σκοπεύει. Επιπρόσθετα, αυτά τα προγράμματα κρύβουν τις διαδικασίες και τις ενέργειες τους χρησιμοποιώντας άλλα λογισμικά. ΜπορούνναεγκατασταθούνγιαπαράδειγμαμέσωTrojan.
 • Rogues/Scareware – Είναι γνωστά επίσης και ώς “RogueAnti-Spyware” ή “RogueAnti-Virus”, η παγίδες που προσποιούνται ότι είναι λογισμικά ασφαλείας. Συνύθως χρησιμοποιούν ψεύτικες προειδοποιήσεις για να εξαπατήσουν τους χρήστες για να αγοράσουν λογισμικά, όπου από εκεί οι χάκερς επωφελούνται παράνομα.   RansomwareΤο “Ransomware” είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Το Ransomwareκρυποτγραφεί τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη ή μπορεί να κλειδώσει και ολόκληρο τον υπολογιστή.

Το παρελθόν και το μέλλον των κακόβουλων λογισμικών

Αν χρησιμοποιέιτε ένα από τα προγράμματα μας εξοπλισμένα με σαρωτή κακόβουλων λογισμικών όπως το EmsisoftAnti-Malwareή EmsisoftEmergencyKit, θα παραλάβετε 20,000 με 30,000 νέες έγραφες. Η ποσοστιαία κατανομή των κακόβουλων λογισμικών συνεχίζει να μετατοπίζεται σε κανονική βάση. Έπειτα την ανακάλυψη των υπολογιστών, είτε ο ένας είτε ο άλλος είχαν την εποχή της ακμής τους.

Οι ιοί ήταν στο αποκορύφωμα της διασημότητας τους την δεκαετία του 90 πριν τα Trojansόπως Sub7 και Netbus και ταwormsόπως SQLSlammerBlaster ή Sasser που μπήκαν στη νέα χιλιετία. Τα Dialersθεωρούνται λίγο ή πολύ ότι είναι εξαφανισμένα σήμερα, αλλά 10 με 15 χρόνια πριν, ενοχλούσαν καθημερινά τις ζωές των χρηστών υπολογιστών. Τον τελευταίο χρόνο, τα ransomwareείναι στη μόδα και μπορεί να θυμάστε τα πιο διάσημα παραδείγματα όπως BKAκαι GEMATrojan. Η αναφορά στα ονόματα Trojansαναφέρετε επί το πλείστο σε απειλές, το πραγματικό κακόβουλο λογισμικό συμπεριφέρεται ως ένα παραδοσιακό ransomware.

Υπήρξε μια χαρακτηριστική τάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με επιμερούς τύπους κακόβουλων λογισμικών που χρησιμοποιούνταν για απειλές όλο και πιο λιγότερο. Αντιθέτως διάφοιροι τύποι κακόβουλων λογισμικών χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό καθιστώντας τη χρησιμοποίηση των κακόβουλων λογισμικών όπως το GEMATrojanπου αναφέρθηκε πιο πάνω, δύσκολη. Για να προσβληθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστή σας είτε ένα Trojan, ή κάποιο exploitή wormέχει χρησιμοποιηθεί. Αυτό μετά εγκαθιστά ένα  backdoorλογισμικό που επιτρέπει στον χάκερ να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας και συνεπώς να γίνει εγκατάσταση keylogger, rootkit. Μόλις ο χάκερ τελειώσει τον έλεγχο του υπολογιστή σας θα μπορεί να πάρει τους κωδικούς σας και τα σημαντικά προσωπικά δεδομένα και να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας για να DoSαπειλές με αντάλαγμα την πληρωμή ή την απειλή των εταιρειών. Έτσι ο χάκερ είναι ικανός να ελέγχει εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές γνωστοί ως “bots” που διαμορφώνουν ένα δίκτυο γνωστό ως “botnet”. Οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι μόνο η Γερμανία με περίπου 500,000 υπολογιστές είναι μέρος τέτοιων botnets – χωρίς να γνωρίζουν οι κάτοχοι τους.

 

Ο πόλεμος των κακόβουλων λογισμικών δεν έχει γίνει ευκολότερος τα τελευταία 10 χρόνια για τους παροχείς λογισμικών ασφαλείας, με τους δημιουργούς των κακόβουλων λογισμικών να αναθεωρούν τον κωδικό και να γίνονται όλο και πιο επαγγελματίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό όπου η παρουσία του είναι αόρατη στο χρήστη ή παρατηρείται όταν είναι ήδη αργά. Έτσι η κανονικές συμβουλές ασφαλείας που μπορεί να βρεί κάποιος σε ιστοσελίδες και forums που είναι επικίνδυνα απαρχαιωμένα. Για παράδειγμα δεν είναι αρκετό να αποφεύγετε απλά τις ύποπτες ιστοσελίδες ή να μην χρησιμοποιήτε ένα λογαριασμό διαχειρισμού της ασφάλειας του υπολογιστή σας όταν το κακόβουλο λογισμικό είναι ικανό να εισαχθεί στον υπολογιστή σας και να τον εκμεταλευθεί. Ακόμη και μια εβδομαδιαία σάρωση χρησιμοποιώντας ένα anti-virusπρόγραμμα είναι πολύ λίγο εαν εγκατασταθεί κάποιο rootkit από μόνο του στο σύστημα, κρύβοντας την ύπαρξη του.

Ασχέτως το πόσο συνειδητοποιημένος είναι ο χρήστης, η συχνή, ανανεωμένη ασφάλεια του λογισμικού με προστασία πραγματικού χρόνου πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του PC. ToEmsisoftAnti-Malware προστατεύει το PCσας με τρείς τρόπους. Tosurfprotection σας προστατεύει από το να επισκέπτεστε επικύνδυνες ιστοσελίδες. Το ισχυρό dual-enginescanner σας προστατεύει από κακόβουλα λογισμικά αν καταφέρει να μπει στον υπολογιστή σας και ακόμη και τα υφιστάμενα άγνωστα παράσιτα θα εντοπιστούν με το advancedbehavioralanalysis. Έτσι είστε πάλι προστατευμένοι από τα κακόβουλα λογισμικά του.

 

– Δέστε περισσότερα στο http://blog.emsisoft.com/2012/03/08/tec120308/#sthash.IU6woBgs.dpuf

Emsisoft Distributor in Cyprus Απόρριψη